weather-icon
21 Kasım, Perşembe
İzmir 27ºC
36.36
currency-icon currency-icon
$
34.51
currency-icon currency-icon
£
43.65
currency-icon currency-icon
SAĞLIK
reklam

Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden "Okul ve kreşlerde adenovirüse dikkat" uyarısı

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Sevil Karaman, çoğunlukla çocukların yakalandığı adenovirüs vakalarının ciddi oranda arttığını belirterek, "En fazlada anaokulu, kreş gibi küçük yaş grubunda yayılma riski yüksek." uyarısında bulundu.

Yayın Tarihi: 05/01/23 15:02
okuma süresi: 3 dak.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden "Okul ve kreşlerde adenovirüse dikkat" uyarısı reklam
Bu haberi paylaş

Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapılan açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Karaman adenovirüs vakalarının arttığını belirterek hastalığın erken tanı ve tedavisi hakkında açıklamalarda bulundu.

Karaman, çoğunlukla çocukların yakalandığı adenovirüs vakalarının ciddi oranda arttığına vurgu yaparak şunları kaydetti:

"Kırmızı göz olarak bilinen bu virüs başta kendini ateş, burun akıntısı ve öksürük ile gösteriyor. Gözde çapaklanma ve kızarıklık semptomları ile devam eden adenovirüs, hijyene dikkat edilmeyen alanlarda, yakın ve el göz teması ile hızla yayılıyor. En fazlada anaokulu, kreş gibi küçük yaş grubunda yayılma riski yüksek."

Adenovirüsün temas sonrası göze yerleştikten genellikle 2 ila 3 gün sonrasında, tek gözde belirtilerinin başladığını kaydeden Karaman, şu ifadeleri kullandı:

"İlerleyen süreçte diğer gözde etkileniyor. Gözde bulanık görme, kapaklarda ödem ve şişlik, sulanma hastanın hayat kalitesini ciddi anlamda azaltıyor. Özellikle ışığa hassasiyet çocuklarda gözünü açmaya direnç şeklinde karşımıza çıkabiliyor. Çok fazla batma, yanma, ağrı hissi sistemik semptomlarla da birleşirse çocuklarda sürekli ağlama, huzursuzluk ve iştahsızlık görülebilir."​​​​​​​

"Erken teşhis görme kayıplarını önlüyor"

Karaman, erken tanı ve tedavi hastalığın seyrini önemli ölçüde değiştirdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Çocuklarda kapak içinde zar oluşumuna neden olabilir ve soyulmazsa iyileşme sürece gecikebilir. Gözün ön tarafındaki saydam olması gereken kornea tabakasında beyaz lekelere neden olursa görme azlığına neden olabilir. Adenovirüslerin sebep olduğu bu tablo çok daha farklı tedavi yaklaşımı gerektirir."

Kırmızı göz belirtilerinin ilk görüldüğü anda göz hekimine başvurulması ve uygun aralarla iyileşme gerçekleşinceye kadar takip edilmesi gerektiğinin altını çizen Karaman, "Hastalığın çok kolay ve hızlı bulaştığı göz önünde tutulmalı, el göz teması azaltılmalı, kağıt havlu kullanımına geçilmeli, yastık kılıfı her gün değiştirilmeli ve özellikle el hijyenine çok dikkat edilmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Bu haberi paylaş