Kentin birçok noktasında hava kalitesi riskli seviyelere ulaştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile büyükşehire ait 23 hava kalitesi ölçüm istasyonu verilerine göre, 2022’de İzmir’de özellikle partikül madde değerlerinin sınırda seyrettiği görüldü.
Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İzmir Şubesi Teknik Sorumlusu ve çevre mühendisi Selma Akdoğan, “Aliağa, Aliağa Bozköy, Alsancak, Bornova, Çiğli, Gaziemir, Karabağlar, Karaburun, Karşıyaka, Menemen, Ödemiş, Torbalı ulusal sınır değerlerin üzerinde. Bayraklı ve Yenifoça’da ise sınır değerlere çok yakın olduğunu gördük ama özellikle Torbalı, Karşıyaka, Ödemiş istasyonlarında partikül madde değerlerinin ulusal sınır değerlerin 2 katına yakın seviyeye ulaştığını görüyoruz” dedi. İzmir’de son haftalarda gözle görünür kirlilik artışı olduğunu kaydeden Akdoğan, “Kentin içinde ısınmadan kaynaklı hava kirliliğinin yanısıra sanayi tesisleri ve taş ocakları gibi farklı nedenlerden dolayı da hava kirliliği var. Meteorolojik olaylar da hissedilen kirliliği etkiliyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, risk haritalarında inversiyon etkisi riski yüksek olarak açıkladı. Sıcak havanın normal koşullarda yükselerek soğuması gerekir. Şu anda tam tersi bir olayla sıcak hava yükselmiyor, tersi bir etki oluşuyor. Ters etki oluştuğunda da atmosferik hareketlerin yönü değişiyor. Bu da inversiyon etkisine neden oluyor. Kirleticiler yükselmiyor, havada asılı olarak aslında bir bulut halinde gözlemleyebildiğimiz şekilde izlenebiliyor” diye konuştu.